Proses sejatpeluhan tumbuhan terpilih sebagai kaedah mendapatkan dan menangani masalah sumber air (The evapotranspiration of selected plants for water acquisition and replenishment)
Abstract
Transpirasi melibatkan perpindahan wap air ke atmosfera daripada rembesan melalui sejatan stomata daun oleh perpeluhan. Istilah transpirasi digunakan dalam kajian iklim, cuaca dan hidrologi untuk mewakili kehilangan air daripada proses perpeluhan secara langsung daripada tumbuh-tumbuhan. Transpirasi ialah kuantiti air yang disejat daripada tumbuhan jika air mengalami lembapan yang optimum. Fisiologi pokok seperti saiz, luas permukaan daun dan tahap pertumbuhan sebatang pokok memainkan peranan dalam mempengaruhi transpirasi. Kajian ini bertujuan mengenal pasti pengaruh proses transpirasi sebagai proses deuterasi (hidrasi). dengan menggunakan kaedah kerja makmal dan lapangan dalam jangka masa seminggu. Teknik timbang dan pembungkusan digunakan bagi mendapatkan kepelbagaian ukuran jumlah air yang hilang daripada tumbuhan. Pokok yang digunakan bagi kajian ini ialah pokok herba Misai Kucing atau nama saintifiknya Orthosiphon stamineus dan tergolong dalam keluarga Labiatae. Dapatan kajian menunjukkan bahawa proses transpirasi wap air dari Misai Kucing mempunyai keupayaan untuk bukan sahaja menghilangkan atau membebaskan air dalam jumlah yang banyak tetapi juga memberikan impak kepada kelestarian sesebuah bandar. Ia bukan sahaja menjadi petunjuk tentang potensi deuterasi yang mampu dihasilkan apabila digunakan dalam bentuk produk akhir kesihatan tetapi juga dalam bentuk produk yang lebih penting bagi kehidupan manusia iaitu pengeluar oksigen (O2).
Katakunci: evapotranspirasi, imbangan air, kesan rumah hijau, Misai Kucing, proses deuterasi (hidrasi) transpirasi
Transpiration involves the transfer of water vapour from the land or canopy surface to the atmosphere by plants through the leaves stomatas, a process also known as evapotranspiration. In climatology and hydrology transpiration accounts for the movement of water within a plant and the subsequent loss of water as vapor through stomata in its leaves. The plant physiology such as size, surface area of leaves and growth stage play an important role in transpiration. This paper presents the findings of a study which identified the influence of transpiration as a deuteration (hydration) process. The methods used were a week long laboratory and field work involving the weighing technique to gauge the quantity of water loss from the Misai Kucing (Orthosiphon stamineus) herb, a member of the Labiatae. The findings demonstrated that the transpiration by means of Misai Kucing was capable of transfering water in large quantities, and as such was capable of impacting urban sustainability. In other words, it was able to serve not just as an indicator of the potentiality of deuteration when used as a health end product , but also and more importantly, as a producer of oxygen (O2).
Keywords: deuteration (hydration), evapotranspiration, green house effect, Misai Kucing (Orthosiphon stamineus), transpiration, water balance
Full Text:
PDFRefbacks
- There are currently no refbacks.